Wednesday, December 26, 2012

Streams

Tumblr_mfltxei0cw1rlv4d3o1_500_large
Next week dah 2013. Fuyoo.
and I'll be 16 by then. Fuh.

Now all the pelajar lepasan PMR, 97' kids lah to be exact tengah brainstorming about what stream should they take next year, for SPM and their future. Science stream? Accounts? Art?

Sebagai budak 16 tahun pada tahun depan, aku hari-hari fikir: Science stream or accounts? Sci or acc? Siap google lagi ok can you see how terrified I am? Aku ni dah lah cita-cita tak fixed. Kejap nak jadi cikgu, lepas tu lawyer tup tap pilot pulak.

I want to take accounts because I think I love to solve simpan kira-kira but I don't want to be accountant and my ambition sekarang ni ialah nak jadi pilot. I googled it and to be a pilot, it's better to go to science stream because we need a strong base on physics and add maths.

Tumblr_lrsto2svbr1qjh16mo1_500_large
But science stream? Me? Ok seriously I didn't know how the hell I managed to get myself an A for Science (but Alhamdullilah) and to be frank, I'm a bit slow nak pick-up chapters like simple machine, electricity & stomach and stuff. Tambahan pula, all seniors kat twitter menakut-nakutkan aku about how hard add maths is and how miserable they are sebab ambil science stream. Pfft.

Lately, I've been thinking to drop biology and take accounts instead but since I read @farzaida's tweets about science stream subjects kan, rasa nak ambik both pulak but can I handle the pressure?

Sir Shakib keep reminding to everyone to choose the right stream pada masa sekarang because kalau tukar aliran masa form 5 tak ke ketinggalan banyak? Aku takut benda tu jadi kat aku je. Aku tak mau lah jadi orang yang dalam kerugian.

So please anyone.. help me. School re-opens next Tuesday so I have a week left to think about this stuff.
HELP!

By the way,
199696_535291713162192_1342073495_n_large
December 24, 1991.

2 comments:

Lina Khairunisa said...

Hye Shila! :D
Basically, Account & Science streams, dua-dua hardcore. Siapa kata Account senang, ni ha, pening tahu kepala otak nak imbangkan penyata pendapatan, lejar semua. klu tak imbang kena cari balik apa yg kurang. Bila kitaorang tunjuk dekat budak science stream, dorang pun angkat tangan tak nak buat. To be frank, apa yg budak science streams belajar, budak Account pun belajar jgak cuma dorang lg mendalam, budak Account basic je tp sama je chapter dorang.

Apa2pun, it depends on what you really love. For Add Math, budak Account pun kena amek jugak tau! :D Tp, Account boleh drop Add Math IF betul2 tak boleh bawak. Tp, tryla bg dpt lulus pun takpe. :D

So, think again okay apa yg awak betul2 minat. :D

ideologynas said...

hai from your senior yang tengah study week tapi still online. LOL.

kalau nak masuk asrama, memang takde pilihan kelas sains perakaunan atau sains stream. so, kena amik biology jugak. tapi, boleh tambah subjek macam seni, tasawur, akaun. masuk asrama if you can't handle the pressure you can't survive. pointer, homeroom, prep, warden asrama LOL, jauh dari rumah, DM kadang masak tak sedap *effect emosi okay rindu makanan mak* tapi wonderful thing masuk asrama you can survive masa asasi dan universiti. oh, add math akak A je dulu takdelah susah sangat itu semua yang cakap tu mengada je malas nak study. akak mentor subjek kimia dulu, dan i hate fizik and that explain in my result dapat B+ je sobs.

jadi pilot mahal banyak kena guna duit parents and takde scholarship sangat sebab dia swasta. jadi lawyer kena rajin membaca sebab nak baca kes nanti 5 minit je pastu terus rasa nak fliptable. boleh pilih nak masuk public universiti atau swasta. eeer, taktau nak cerita apa tapi kalau nak tau tanyalah okay.

btw, congratulation! good luck and follow your heart. :)

 

about me

My photo
Malaysian dan orang Melayu hence, the rojak language in this blog. "My thoughts are stars I can't fathom into constellation" - John Green.

reach me

advert