Tuesday, March 10, 2015

Lost connections

السلام عليكم
A few months ago, I had a little 'reunion' session with my friends at my house. It was a really sponteneous plan. We finished our SPM, quickly WhatsApp each other to call for a meet-up and catch up session. You see, I was in boarding school for 2 years and I rarely met them within those years.. I only talked to them when I'm back for holidays (because smartphones are not allowed in my school) so there were a lot of things to catch up with. After a chit chat, we got bored. So we decided to watch movies from my laptop.

What really pissed me off during this meet-up was, how attached they were with their handphones. To be honest, I don't enjoy the talk because they constantly checking out their phones, leaving me hanging with my words, or leave the story hanging just like that. What really got on my nerves was when the person asked "eh what you guys talk about ek?" because they're too busy checking out their phones and after that interruption, I'VE TO STORY THE WHOLE THING BACK AT THEM.

Even when we're watching movies, some of them focused on their phone more than the movie. After the movie ended, when they said "Meh. Not so great la this movie" OOOOH SNAP DO YOU WANT A SLAP? Of course la it wasn't great for you because YOU WASN'T THERE! Too busy with your cyber life eh?

Honestly, I was disappointed with my own friends. In fact, I was jealous with their phones for getting more attention than I should get. I was away for 2 darn years in boarding school, finally home, reunited with them and wanting to know their SPM + life story but all they said was "it's okay", "not bad", "boleh lah" -__-"

I NEED A STORY. BY STORY I MEAN TELL ME WHAT EXACTLY HAPPENED. NOT A SUMMARY. I don't care if your story is ridiculous or boring. C'mon, just tell me anything. What have you been through, what did you eat, how did you study for SPM, I don't care. Just keep the conversation alive!!

So is this what technology did to us?

It took our social skills away?

Made close people feel so distant from them? Oh, how ironic.

I wish I could get rid all of these smartphones. Let them use the old, classic Nokia 3301 so they get a grip on reality, make a real talk! And honestly guys, stop complaining or nagging about the reality in Twitter or Facebook if you haven't try to live in it!

God, Albert Einstein was right all along...

Monday, March 9, 2015

Trip to Kedah + Result day

السلام عليكم
Firstly, please note that I don't really plan to write about this on my blog. If I do, I'll sure as hell going to take as many pictures I would during the trip. But for this post, there won't be many pictures because

1. I didn't plan for this post. Really unexpected.
2. I was nervous and worrying 24/7. Photography isn't my sweetest escape. Reading is.

But why I'm suddenly moved to write about this? Because I'm a sentimental freak! I just don't want to forget about this trip. The whole days I spent in Kedah were precious. Hours before I departed to KL from Kedah, it suddenly clicked me; What if this is my last trip to Kedah? What if I never saw them again? :( I told them about my worrying. But as always, they never fail to keep my worrying away & entertain me.

"Hang ni pasaipa! Kenduri kahwin aku nanti hang mai la Kedah lagi! Kita jumpa la lagi sama-sama dengan suami, anak pinak kita kekeke"

Amboi, jauhnya visi korang. Ewah ewah

ANYWAY let's get back to the main story! So let's start shall we? :)
Masjid Zahir Alor Star #mosque

DAY 1 (2nd Mac 2015, Monday)

My flight was scheduled to depart at 7:05am so, I must be at airport by 6am. It took 1 1/12 hour from my house to Subang Airport so, I woke up at 4 o' clock in the morning & off from home somewhere between 4:45am and 5:00am. I swear I loveeee KL at 5 o' in the morning. No cars, empty streets, zero traffic, bright lights.. BEAUTIFUL!

Arrived at Subang airport  approximately at 6:25am. Lepas check in, tengok gate buka at 6:45am. Parents ajak breakfast tapi sumpah takde selera masa tu. Mixed feeling tahap apatah masa tu so we just talked. My parents noticed I was nervous as heck so they gave me kata-kata hikmat & semangat. Aduuuuh masa tu rasa nak nangis je kat tengah-tengah airport tu sebab jadah mixed feeling ni la. Rasa nak meraung je sebab taknak tinggalkan mama papa, taknak kecewakan diorang dengan result aku nanti and terharu sebab bagi advices & macam-macam. Bila masuk gate, hati rasa sayu & syahdu je. Memandangkan mama kena ke office awal (untuk elak traffic) jadi mereka tak tunggu aku masuk seperti selalu. Sampai di departure gate, aku rasa aku la manusia paling muda & sempoi kat situ hahahaha sebab semua kelihatan seperti sudah bekerjaya dan segak memakai pakaian professional walhal aku hanya memakai baju kasual je. Rasa hina, malu, nervous terus naik mencacakkk. Fuhh. Aku pun sambung membaca novel, hanyut dengan ceritanya sampai aku tak perasan dah dipanggil!

Bila dia buat annoucement "Last call for flight XX to Alor Setar. Please proceed to Gate 2" baru aku perasan. Kalau tak terlepasssss. Dalam flight pun aku kekal hanyut dengan novel. Tapi dikacau dengan stewardess yang menawarkan makanan. "Peanut or bread?" Dek kelaparan yang ekstrem dan kerakusan nafsu aku pun  jawab "both". Aku perasan pemuda di hujung seat sana tersenyum sinis. Cis.

Alhamdullilah, safely landed di bumi jelapang padi at 8:30am! Sampai di Airport Alor Setar, aku terus melilau mencari kelibat Sarah & Mardiah. Alkisahnya Sarah & Mardiah ni orang Banting. Memang geng nak naik flight sama-sama tapi masalahnya Banting-Subang jauh. Lainlah aku yang Ampang-Subang. Oleh kerena itu, mereka pun membeli tiket Air Asia sebab Banting-KLIA dekat. Waktu penerbangan kami semestinya sama cuma mereka sampai 5 minit awal dari aku.

After a lot of squel, hugs and kisses, we headed straight to our hotel by taxi. Rupa-rupanya mereka ni pun mengalami simptom yang sama dengan aku! Takde selera sebab nervous & cukup kenyang dengan makanan dalam flight tadi jadi kami pun tak singgah mana-mana untuk breakfast. Check in hotel, terus masing-masing buka cerita hihi 3 BULAN tak jumpa kot?!!!

Escape | by @chelseapearl
image from weheartit
Kami menginap di C Hotel. I came across to this hotel whilst googling for the nearest to college & cheapest hotel in Jitra. Only RM86.90 (exclude tax, service charge) for one night and their accomondation weren't bad at all. Selain masalah permandangan yang super creepy (our room view is tanah perkuburan Islam!), we enjoyed our stay there.

Pukul 12 tengahhari kawan kami dari Baling, Asilah datang menginap sekali. Maka, kami pun bersuka ria bercerita macam-macam benda dan menjelajah setiap penjuru hotel ni. Dari swimming pool ke court badminton kami berselfie. Lepas Zohor, kami pun berjalan ke Jitra Mall (yang btw just a few walks je from our hotel?! Awesome!) untuk lunch & menyambung sesi bersuka ria. Sebenarnya pukul 11 pagi semua dah merengek kelaparan tapi memandangkan Asilah tak sampai lagi jadi kami tak tergamak nak makan dulu dan biarkan dia makan berseorangan nanti. Dek semangat setiakawan yang tinggi, kami pun tunggu hinga ke Zohor untuk sama-sama brunch di Restoran Halimah.

Selesai brunch, kami menunggu Nik untuk menonton wayang sama-sama. We watched Kingsman: The Secret Service! Very awesome, enough said. Kemudian kami melambaikan selamat tinggal pada Nik dan menuju ke rumah pakcik Sarah. We had our dinner with them.

Reached hotel at 10pm, semua keletihan. Badan bau bacin gila sebab pakai baju dari pukul 4 PAGI tadi. Sambil menunggu giliran mandi, kami iron baju kurung untuk big event tomorrow. Masa tu masing-masing tak larat nak berborak. Borak pun benda santai je. Habis mandi semua masuk tidur. Sangatlah mengantuk & kepenatan. Sebelum midnight kami dah tidur!!!

Aku ingat malam before amik result aku akan jadi terlalu nervous hingga tak mampu nak tidur malam. Alhamdullilah berkat aktiviti gelak ketawa & jalan-jalan, aku boleh tidur malam. Tapi. TAPI. Tidur aku tak lena. Pukul 3 pagi terbangun, tidur balik. Pukul 4 pagi terbangun, tidur balik. Pukul 5 pagi terbangun, terus dapat mini heart attack. Mana taknya, terkejut nampak lembaga putih! Aku pun bersungguh-sungguh baca ayat kursi dan berselawat tapi sebenarnya.... Mardiah tengah qiamulail. Dia tak nak buka lampu sebab tak mahu ganggu kami tidur -__- Ok lepas tu tak boleh tidur balik dah so, aku terus mandi.

JBY ❤️

DAY 2 (3rd March 2015, Tuesday)

Walaupun aku orang terawal mandi namun aku orang paling terakhir yang bersiap. Masa diorang mandi, aku syok buat benda lain. Bila orang terakhir habis mandi sedang bersiap, baru aku mula bersiap lol. Pukul 8:30 pagi kami check out hotel. Sarah & Asilah terpisah dari aku & Mardiah sebab Sarah & Asilah tumpang family Mek (our friend from Kelantan yang tinggal di hotel yang sama jugak) untuk breakfast. Pada mulanya, aku & Mardiah mahu breakfast di kedai Pak Husin (kedai makan betul-betul depan maktab kami) tapi tengok ramai cikgu kat situ, jadi kami pun makan di cafe maktab. Antara orang terawal yang sampai maktab! Masa tu dah pukul 9:30 pagi. Majlis start pukul 10 pagi. Kami sempat borak & memohon keampunan kat cikgu-cikgu yang kebetulan lapar dan makan di cafe.

Pagi tu aku makan roti coklat dengan air kosong je sebab tak selera nak makan apa-apa. Nasi lemak cafe yang sedap terpaksa aku tolak jauh sebab takut termuntah bila habis makan. Tekak rasa mual & sangatlah nervous!!!

Habis makan, masuk dewan untuk langsaikan hutang terhilangkan buku teks hahaha kalau tak tak boleh amil result. Kemudian the new TPHEA gave a short speech, proceed to GPM maktab and lastly...... THE ANNOUCEMENT OF THE STRAIGHT As STUDENT.

TPHEA: "Pada tahun ini, maktab mengumpul hanya 6 orang sahaja pelajar yang berjaya memperoleh keputusan straight A....."

Pada masa itu, aku rasa pasrah. Redha. Rasa tenang mula menyelinap dalam diri. Aku mula menyandar dan tarik nafas dalam-dalam. Sungguh, nervous aku terus hilang. Aku pun mendengar saja nama-nama itu dipanggil. My name wasn't there. I knew it. Expected. Sebab selama ni aku banyak kali gak la mimpi dapat 7A. But congrats to Masitah, Fatini, Hafiz, Izzudeen, Pidot & Ezzety!!

TPHEA: "Tahniah diucapkan kepada pelajar-pelajar tersebut. Pelajar lain boleh mula mengumpul slip keputusan di meja kelas masing-masing. Terima kasih"

Namun redha aku tu tak menyabar. Terusssss aku meluru ke meja 505. Tapi Maria lagi tak menyabar dari aku haha dia sampai dulu. Aku orang kedua yang ambil keputusan.

Selesai Maria, aku terus meluru kat abang (staff maktab kot?) tu.

"Ha bang, nama saya Tengku Assila Maisara"

"dah bayar hutang belum?"

"Langsai semua dah"

"Sure ni?" dengan muka main-main dia eheyyy

"Yeeee" dengan nada yang ditekan dalam sikit sambil cuba mengekalkan ekspresi neutral dan menahan kesabaran.

"Ha jap jap Tengku Assila yeee ok ok.." sambil jari-jarinya membelek setiap slip keputusan. Jantung bagai nak gugur. Fuhhh kekal sempoi dan ayu shilaaa fuhhh

Jari abang tu berhenti membelek. Dia meneliti slip yang satu tu.

"Tengku Assila ye... hmmm... alahai sayangnyaaa" kata abangku ketika matanya masih terkunci pada slip itu. Dia pun mengalih pandangannya pada muka aku. Ha tatap la muka aku yang dah geram, cuak, menggigil-gigil dan berpeluh sejuk ni. Kemudian dia menyerahkan slip aku. I frozed. Mata aku pula terkunci pada kertas tu.









8A 1B+
OH MY GOD????!!!!!!!!!!!1 WGHAAAAAAAAAATTTTTTTTTT
ya ALLAH!!!!!



done with finals animated GIF
Memang tercengang tersentak terkejut asdfghjklgilala but then I realized I'm still in the line, I quickly ran, ternampak my good friend, Izah Adlina yang ketika itu sedang beratur nak amik result dan terus peluk dia. I hugged her a minute long kot. Kesian dia dah la tengah nervous beratur amik result pastu dok risau aku kenapa. Berapa ulang kali dia tanya kenapa ni, result camne, I'm still speechless, sobbing & shamelessly crying. Then as soon as I got the back-to-reality strength, I hugged her tight and told her. She congratulated, consulted & comforted me because seriously budak lain yang tengah beratur semua looking at me crying... Then I thanked her for being a super awesome roommate and friend and left the hall.

Outside the hall, still sobbing, menggigil-gigil dail number mama. Aku tak pedulikan mak bapak kat luar, I cried sooo harddddd sambil menunggu Mama menjawab panggilan.

"Assalamualaikum, hello ma.... Mamaaaa da-dah tahu ke Shila dapat be-berapa???" *sobbing hard*

"*cute giggle*hihi syukur Alhamdullilah......" aik, mama dah tahu!?

MASA TU MASYALLAH AKU JERIT "MAMaaaaA!!! MAMA CHECK GUNA SMS KE!!!!!!"

"Shila tak bagi mama bagitau. Mama diam je la. Tahniah Shila" lepastu mama pun cakap beberapa kata-kata yang mampu menenangkan tangisan aku lalu meminta diri sebab mama sebenarnya tengah meeting.

"Shila, call Papa. Dia tak tau lagi. Bye"

HEHEHE PAPA PUNYA TURN PULAKKKKKK
(dah ok dah masa ni. Berhenti menangis dah)

"Assalamualaikum Papa!!!!! Papaa tahu tak Shila dapat berapa???"

I can hear his nervous lol "eerr haa tak tau lagi ni berapa Shila???"

"SERIOUS PAPA TAK TAU????"

"iyee *a nervous laugh* berapa Shila????"

"8a 1b!!" *lompat lompat sambil squel* lol hilang kesopanan & kesusilaan aku di depan parents-parents ni.

Papa let out a big laugh and congratulated me and all hehehe he then told me he was nervous and expecting my call awwwh!

Lepas tu dah selesai memberitahu the VVIP of my life, aku pun merenung pada slipku. Tak sangka. 8A?! B+ chemistry hahaha expected! Dalam mimpi aku mimpi chemistry dan add maths aku C. Tapi tak sangka add maths A- subhanaAllah Allah itu maha pemurah. Sungguh, aku mengharap 7 je. Alhamdullilah.

Aku mula melilau mencari kawan dan mencari cikgu, mengucap terima kasih & ampun maaf. Havoc gila la dewan & bilik guru masa itu.

Habis jumpa sana sini, pukul 12 tengahhari kami call taxi suruh pickup di maktab. Time to enjoy pulakk! Initially we planned nak tengok wayang but cerita Kingsman je best. Yang lain semua cerita Cina. Lagipun dah tengok Kingsman dah semalam so we went to the arcade. Main arcade dengan berbaju kurung tuuhh sopannya lahai. Puas arcade, went to Zohor jap then proceed to karaoke for 1 hour!

Husna cadang tengok cerita hantu kat wayang so boleh jerit kuat-kuat, lepaskan sengsara tapi takde cerita hantu :( jadi menjerit dan melalak di pusat karaoke sajalah mampu kah kah kah sakit tekak woo

We went lunch lepas tu melepak di rumah Husna. Sambil lepak, kami pun berborak lah mengenai keputusan dan hala tuju bla bla bla berbincang hal-hal matang dan serious ni T__T Lepastu ketika itu la terkeluar ayat sentimental aku tu hehehe

Memandangkan flight pulang ke KL aku pukul 8:30pm, Sarah & Mardiah pula pukul 9:30pm, kami bertolak ke airport pada pukul 6:30pm. Usai bersalam-salam, berpeluk-pelukan, bertukar buah tangan, aku lambaikan selamat tinggal pada keluarga Husna. Tapi Husna ikut kami ke airport la kakak dia hantarkan hahaha

Semasa menunggu kami pun berborak sampai la gate aku bukak. That was the last time I saw Husna, Sarah & Mardiah. Rasa hiba mula memenuhi jiwa. Aiseh syahdu la. Emosi sungguh!!

Kemudian aku pun memulakan langkahku pulang ke Kuala Lumpur. Kepulanganku dirai keluarga. Papa siap buat banner on paper that said "Congratulations shila. you are the best!" like whaaat??? Aishhhh terharu gilaaa then they both hugged me quiet long and said that nice thing to my ears. The word that I've been longing to hear from my parents....

"we're so proud of you, shila"
 

about me

My photo
Malaysian dan orang Melayu hence, the rojak language in this blog. "My thoughts are stars I can't fathom into constellation" - John Green.

reach me

advert