Sunday, June 28, 2015

CFS IIUM (UIA PJ)

Assalamualaikum!

Hii. Sorry for not writing for a very long time. I actually have written some bits of my journey to Kedah for HAC but unfortunately, due to technical errors, hectic life and procrastination, it is still in my draft. Sorry!

First of all, GUYS I'M OFFICIALLY A CFS IIUM STUDENT! I checked my UPU application and Alhamdullilah, I got accepted for my first choice - Asasi Undang-undang at UIAM. I was very happy, excited and sad after receiving the text (yep, I checked my UPU result via SMS. The website crashed and I was nervous so there goes my RM0.50) I was happy because I got what I always wanted! But I'm sad because at that time, I wasn't ready to leave home again. Eventhough CFS is only an hour (or less) away from my house but still, I DON'T WANT TO LEAVE HOME.



But now here I am. Already staying in UIA PJ for a few weeks now. By the way, CFS stands for Centre for Foundation Studies IIUM. Every foundation programmes (except ECONS and a few science programmes) will be here in Petaling Jaya. UIA Gombak or the main campus is for degree programme and a few foundation programme like ENCOM, ECONS, etc. Kuantan & Gambang campuses are for Science programme (foundation & degree) *correct me if I'm wrong.

My taaruf week
well well well, my taaruf(orientation) week was really, er, relaxing... NOT. It wasn't like any other universities' orientation of course. We've exams and tests but phew, no any physical activities like explorance or some dumb, typical-but-fun orientation I usually have. After the exams, memang relax habis. Kebanyakan masa boleh tidur je lulz.

About the exams & test! You'll have Arabic Placement Test (APT) & English Placement Test (EPT) first. These 2 tests are very, very crucial because these will determine your study duration in CFS. Let say you exempted both tests, maksudnya you'll get a short duration; terus belajar core subjects. No need to go for languages class. But if you got English level 6, Arabic level 1 (level beginner) so your first sem will be packed with languages classes. Almost every day ada kelas bahasa. Almost every day you've to learn English & Bahasa Arab. ANDDD your study duration akan jadi lama sikit like 1.5 or 2 years. Try la bersungguh-sungguh untuk exit both. Kalau takde basic Arab (like me), try to exit English ok. Because you don't want to study for asasi for 2 years. Too long kot. But if you don't want to rush things, then ok la 2 years is probably the best for you.

Then, you'll have Fundamental Knowledge Test (FKT) a.k.a. fardhu ain test. Basically it will question about hukum-hukum basic dalam Islam. Benda yang kita sudah tahu. Very easy so relax ye but masa memang limited. 30 minutes. So jawab elok-elok, jangan gopoh. The questions will be in English tapi ada glossary at the back. They'll give translation e.g. ablution = wudhuk. Don't worry.

Lastly, Tilawah Entrance Test (TEnT). Ni very very easy too haha don't gelabah! As long as you know the tajwid, know to mengaji correctly, tahu mana nak berhenti and how long this ayat punya harakat, you'll be fine. If you failed TEnT, korang akan dapat Tilawah Class. If you failed Fardhu Ayn, you'll get Fardhu Ayn class. But if you passed both, korang akan diserap dalam Study Circle. The best option is Study Circle. Study Circle ni ala-ala usrah so no pressure at all. Fun. But Tilawah, you'll have classes every week. Fardhu Ain pun ada class, belajar hukum & prinsip Islam and korang akan ada Fardhu Ain test. So macam a little bit leceh la disitu. But kalau tak dapat Study Circle pun, korang dapat memantapkan lagi iman by learning asas-asas Islam and mengaji lebih baik, so it's not really that bad! It's for your own good too :) Allah wants you to be better jadi janganlah jadi bitter sangat ok dear. Beruntunglah dapat masuk UIA because kita dapat semakin erat pada Allah and become a better Muslim insyaAllah.

**Clik here for a further details about the courses in CFS IIUM & exams
***Click here to read other experience about taaruf week 15/16

AFTER ALLLLL THESE TESTSS
korang relax la kat bilik. Berkenalan with everyone, kasi kamceng habis with your roommates and sleep as many as you like because dah takde programme apa dah. Next big event is baiah ceremony. Baiah ceremony ni ala-ala majlis menandakan you're officially an IIUM student gitew.

Here are some photos!
yep, I'm an Aisyahian! Kat CFS ada 6 mahallah(asrama) - 4 mahallah perempuan, 2 mahallah lelaki.
Mahallah perempuan: Mahallah Aisyah, Fatimah Zahrah, Zainah Jahsy & Khadijah
Mahallah lelaki: Mahallah Umar Al-Khattab & Abu Bakar.

Alhamdullilah, the WiFi is ok (YES! ADA WIFI UOLLSS) I don't know about other rooms but my wifi is pretty strong, nak tengok youtube pun takde buffering. My roommates tengok Runningman pun gembira je, takde stress sebab slow.
tadaaa! my kecoh-nak-mampus roommates! 
from left: me, shiro, iyman, dhia, syu & ika.
having dinner at mahallah khadijah! HAHAHA this is what we do during taaruf week actually. Explore all mahallahs' cafe. Suprisingly, mahallah Khadijah punya cafe ada banyak menu! If you look in the picture, that's yong tau foo! Boleh lah murah.
our lapar-tapi-nak-selfie-dulu face. 

 These are some of the dishes yang available kat CFS IIUM. Gambar kanan adalah spaghetti carbonara & lasagna bought at Cafe London Bridge (bukan nama sebenar cafe tu ok) and seriouslyyy murah! Gambar kanan pula spaghetti bolognese, chicken chop & sizzling bought at Mahallah Khadijah. Pun affordable for students. Chicken chop usually harga around RM10 kat luar but at Mahallah Khadijah you can get for only RM6! SYUKURRRR ALHAMDULLILAH

every tuesday ada special outing. Boleh keluar from 5pm-8pm only. Biasanya pergi pasar malam je sebab memang dekat sangat. Tak sampai 5 minutes. But other than pasar malam, berdekatan CFS juga ada Jaya One. Kat Jaya One ni ada macam-macam! And masa kami explore Jaya One, rupanya ada Boat Noodle! Daripada dulu nak rasa and yeahh I gave it a try. Not bad la but not so good either lol.

During baiah ceremony. Sebenarnya ada dewan but dewan tu tak muat untuk memuatkan the whole cfs students maka, that's why saya menonton di khemah luar dewan.

our excited face for baiah ceremony.

This is a clip yang aku sempat rakam during reherseal baiah ceremony. Masa ni tengah practice nyanyi lagu. Dok ulang banyak kali supaya lekat lirik kat otak. Tapi serious la, lagu IIUM best baqhang. Tapi lagu CFS IIUM laaaagiii best kehkeh.
Ni antara makanan sahur aku sepanjang bulan puasa ni. Actually boleh je pergi cafe untuk menjamah nasi untuk sahur tapi malas nak keluar bilik so this are some of my alternatives for sahur.

Roti + serunding daging, ala-ala sandwich gitu and cornflakes/cereal + milk. Mana dapat milk? Aku beli susu tepung then bubuh air panas sebab kat sini takde peti sejuk untuk store fresh milk or frozen food. Paling bagus untuk sahur ialah cereal atau oat la. Sebab both of them tahan lama ketika berpuasa.

Sooo I guess that is it. I hope it's not too late to wish Happy Ramadhan to y'all! And good luck friends! :D

25 comments:

Mysara Ab Rahman said...

Congrats dik! Adik akak sem akhir sekarang kat CFS. Amik engineering

siti said...

assalamualaikum akak,
untuk asasi undang-undang lepas ni belajar dekat mana pulak?
dekat gamabang ke or still kat pj? sbb dengar kata pusat asasi kat pj dah nak ditutup...

Amira Nadhirah said...

Hi sis.. really2 want to know this, spageti bolognese yg mcm dlm gmbar tu still ade lg x kt uia pj tu..skarang? Hmmm..mngidam sgt nk mkn tu.. sy grad 2009 cmtu..lame xmkn. Tye ni kot2 spageti tu da xd, ksian husband klau bwk uia tp xd bendenye..huhu..ade dgr uia pj bakal pndah ke gambang.. tp hopefully still ada lg skarang..nak mkn tu😢😢

Shila Adnan said...

@Siti

Waalaikumsalam. Sorry for the late reply!!

Ya, banyak rumours mengatakan campus pj akan ditutup. Kami yang masih di pj ni pun tak diberitahu apa-apa confirmation. Tapi mungkin untuk batch adik, mungkin ke gambang rasanya ... sebab dengarnya 2016 adalah tahun terakhir campus pj beroperasi. Wallaahualam.

Shila Adnan said...

@Amirah Nadhirah

Hi sis! Spaghetti bolognese masih ada di cafe ainon's kat london bridge! Malah, saya baru je makan benda tu last week hehe mai la melawat cfs sebelum ia ditutup (kot)!

Anonymous said...

Akak...nak email boleh??? Saya nak Tanya tntg asasi law dgn lbih detail 😁

lisa said...

Assalamualaikum kak, mmg untuk pelajar asasi law ni tinggal kat mahallah Aishah ke??

Shila Adnan said...

@Anonymous

Allah, maaf sangat saya baru reply. You can email me at assila97[at]gmail[dot]com ya! Sengaja buat macam tu sebab takut ada bots detech and spam inbox. Feel free to email me ok :)

Shila Adnan said...

@lisa

Waalaikumsalam, lisa. Tak.. Semua students asasi kat pj ni tinggal berpelesaran je haha takde spesifik mahallah pun untuk certain courses. Tapi di kampus Gombak, mungkin ya.

In fact, mahallah Aisyah dah tutup since Nov 2015. Maka sekarang lisa ada choice whether to stay at mahallah zainab, khadijah atau fatimah :)

Like for me, right now I'm staying in mahallah fatimah zahrah (yg sangat awesome!) bersama-sama students from different courses. My roommates ada budak Human Science, Allied Health, Tourism, Engineering and Law of course! :)

Shila Adnan said...

@lisa

Waalaikumsalam, lisa. Tak.. Semua students asasi kat pj ni tinggal berpelesaran je haha takde spesifik mahallah pun untuk certain courses. Tapi di kampus Gombak, mungkin ya.

In fact, mahallah Aisyah dah tutup since Nov 2015. Maka sekarang lisa ada choice whether to stay at mahallah zainab, khadijah atau fatimah :)

Like for me, right now I'm staying in mahallah fatimah zahrah (yg sangat awesome!) bersama-sama students from different courses. My roommates ada budak Human Science, Allied Health, Tourism, Engineering and Law of course! :)

syie fa said...

salam . akak, nak tanya . asasi allied health science still kat pj or dah pindah gambang ? sebab ada blog saya baca, asasi tu dah pindah gambang .

Shila Adnan said...

@syie fa

Waalaikumsalam :) Asasi allied health masih di PJ, kalau tak silap.

Nurul Badrunisha said...

Assalamualaikum kak, nak tanya kat UIA PJ ade seterika ke untuk iron tudung and baju??

Shila Adnan said...

@Nurul Badrunisha Waalaikumsalam... maaf, UIA PJ tak menyediakan kemudahan tersebut. Kena bawa seterika sendiri dari rumah.

Hi said...

Salam akak, asasi apa je yang kena pindah gambang and asasi apa je yg stay kat pj?

Shila Adnan said...

Wasalam.. semua asasi akan pindah ke gambang dik. Kecuali ECONS kot sebab mereka di Gombak, namun wallahu'alam. Tapi yang pasti, campus PJ akan ditutup.

izza arifa said...

x de nye kak kena pindah gambang..sye ni kos hs masa taaruf week ckp kena pindah gombak kitaorang pun pindah lah..last2 nk sem3 dah dia suh tkar pegi pj blik .. x kew payah tu kak...dah seronok duduk gombak kendm pindah pj blik

Amirul Amin Bin Mior Zainal Anuar said...

Slamat kembali...huhu.. 2017 last UIA PJ beroperasi...sis batct 16/17 ya? Sama la

Amirul Amin Bin Mior Zainal Anuar said...

Slamat kembali...huhu.. 2017 last UIA PJ beroperasi...sis batct 16/17 ya? Sama la

The story of an ordinary girl ❤ said...

Assalammualaikum sis. Sis dapat berapa A ye untuk spm untuk dptkan first choice law? tengah risau ni takut x dpt first choice ��

NAZIFAH SAIMI said...

saya dpt bioscience foundation di uia PJ..terkejut lah jugak..I thought gambang,but PJ.sya spm2016

Shila Adnan said...

@izza arifa dengar juga pasal ni! Kesian korang! Bertabahlah sayang.. tapi akak rasa PJ lagi best dari Gombak sebenarnya sebab kecik haha

Shila Adnan said...

@Amirul Amin Bin Mior Zainal AnuarWah? 2018 asasi dah 100% di Gambang la kiranya! Wuu nasib baik kita dah grad asasi :P

Shila Adnan said...

@The story of an ordinary girl ❤Waalaikumsalam. Pertama sekali, akak minta maaf sangat lewat reply! Sistem UPU ni tengok kepada merit dik, bukan 'berapa A'. Ya, bilangan A penting untuk penempatan bagi kos utama tapi untuk menjawab soalan adik ni akak pun tak berapa pasti lah, mungkin boleh call terus pihak UIA - Akak dulu selalu call je. Berserahlah pada Allah.

Kalau adik dapat Asasi Undang-undang UIA, tahniah tau! Jumpa di AIKOL :) Jika tidak, Allah is the best planner ok la tahzan. Study well!

Shila Adnan said...

@NAZIFAH SAIMI Wah, tahniah!! Welcome to the gate of garden of knowledge and virtue :) Kalau akak jadi awak pun akak terkejut sebab mesti sementara menunggu keputusan UPU tu dah ready mental untuk ke Gambang kan tapi last-last ke PJ? Hahaha. Selamat belajar nazifah! Enjoy your journey in IIUM :D

 

about me

My photo
Malaysian dan orang Melayu hence, the rojak language in this blog. "My thoughts are stars I can't fathom into constellation" - John Green.

reach me

advert