Tuesday, December 29, 2015

Pakaian Muslimah popular 2015

Sejak dari kecil, aku memang tak kisah langsung pasal pemakaian aku. Ini semua sebab dah terbiasa dengan pertolongan parents yang selalu pakaikan baju aku. Well, dulu je lah. Bila adik pertama aku lahir, aku pun mula terkial-kial cari baju mana yang patut aku pakai. Itu pun main belasah je. Bila diajak pergi berjalan, kadang-kadang main rembat je pakai baju tidur dengan cardigan +  seluar jeans. Lain hari bila rasa nak style sikit, kita letak cekak kat rambut. Haha itu dululah masa zaman puberty-tak-reached-lagi-so-tak-kisah-pasal-fashion-ni-semua.

Bila start alam sekolah menengah, baru develop rasa insecure sebab tak pandai melaram. Kawan-kawan sakan pergi H&M, Brands Outlet. Kita? Beli baju borong 2 RM10 dekat Carrefour je sebab malas nak fikir.

Now when I'm officially 18, hehe of course la dah ada sikit skill melaram. Dah tahu nak matchy matchy sikit walaupun kadang-kadang terbabas gak gayanya. Hihi.

FASHION
Unik kan fashion ni? Sentiasa berubah mengikut peredaran masa. Apa yang lebih unik dan hebat bagi aku adalah semua fashion designer ni sentiasa ada je idea untuk style yang serba baru dan cool untuk para wanita, lebih-lebih lagi for us Muslimah! Tapi kalau kita tengok sekarang dunia fashion di Malaysia kini sudah terbiasa dengan koleksi pakaian moden. Kalau tengok trend pun, tak payah susah-susah tengok polls, tengok je ads kat Instagram.. berlambak instashop #sayajual baju fesyen muslimah kan? Ada yang wudhuk-friendly, clothes yang materialnya sesuai untuk iklim negara kita yang sunny ni dan bf! (mesti korang ingat boyfriend/best friend kan? Hehe, I thought that too masa mula-mula nampak dulu. But nope, it actually means breastfeeding-friendly!)

So without further ado, let's take a look at 3 types of pakaian Muslimah popular in 2015!

1) Baju kurung
Baju kurung terkini for us ladies dah banyak design yang fresh dan up-to-date dengan arus fesyen semasa. Versatile enough to pull it tak kisah la untuk pergi ke kenduri kahwin ex-boyfriend atau dinner di rumah bakal mertua anda! Tak dilupai for single ladies, you can also werk your baju kurung at work or class and show to your crush that they're missing their tulang rusuk kiri ;)

well, you can also wear it to the beach!

2) Jubah
Yasssss my favourite clothes bila start masuk UIA. Very decent, ayu dan super easy to wear and style with! Mendapat pengaruh daripada negara Timur Tengah, jubah dress is now very popular among muslimah. Semua lapisan umur boleh pakai! Jubah bukan hanya untuk makcik-makcik je ok! My 7 year-old sister, Mia pun tampak comel dengan jubahnya!
Anda bila lagi?
3) Blouse Muslimah
Easy to style for y'all fashionista stailista. Easy for me too because since I started wear muslimah blouse and tops, my mom's punya bebelan about me wearing cardigan & tshirt underneath all the time pun berkurang hehe.

Kini bila trend pakaian Muslimah sudah mula popular, Alhamdullilah makin banyak baju Muslimah yang direka precisely as what it called as. Banyak baju terkini yang designnya mengikut syariat seperti labuh di belakang, tak jarang, no more baju lengan 3 quarters and so on. But of course, the choice is in your hand, ladies! Whether to fully cover your aurah or slowly but surely :)

Since we're very near to enter a new year so, why not we put 'properly cover our aurah' as one of our new year's resolutions?! InsyaAllah, Allah will guide us and ease our hijrah alright :D Even me, myself is still trying tho, so why don't we do this all... together? :)

No comments:

 

about me

My photo
Malaysian dan orang Melayu hence, the rojak language in this blog. "My thoughts are stars I can't fathom into constellation" - John Green.

reach me

advert